Cele na rok szkolny 2024/2025

  • Poszerzenie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania, zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci.
  • Zmiana nawyków żywieniowych społeczności przedszkolnej.
  • Uświadomienie wpływu jaki ma odżywianie na zdrowie człowieka.

 

Zadania

  • Udział w różnych akcjach i programach poszerzających wiedzę na temat odżywiania, np. „MAMO, TATO WOLĘ WODĘ!” Grupy Żywiec, „SKĄD SIĘ BIORĄ PRODUKTY EKOLOGICZNE” organizowany przez GŁÓWNY INSPEKTORAT SANITARNY.
  • Wdrażanie do picia wody poprzez zachęcanie do korzystania z bidonów.
  • Odwiedzenie przedszkolnej kuchni, udział w warsztatach kulinarnych z kucharką.
  • Szwedzki stół – personalizowanie posiłku przez dzieci (cyklicznie).
  • Organizacja Dnia Zdrowego Śniadania.
  • Organizacja Dnia Mycia Rąk.
  • Wspólne gotowanie lub pieczenie (soki, pierniczki, kanapki, sałatki, pizza, itp.).
  • Spotkanie z bibliotekarką SP1 w Ozimku – zdrowe odżywianie w literaturze dziecięcej.
  • Mycie zębów po posiłkach (higiena).

    ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY

 do góry