Poszerzenie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania, zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci.
Zmiana nawyków żywieniowych społeczności przedszkolnej.
Uświadomienie wpływu jaki ma odżywianie na zdrowie człowieka.
Zadania
Udział w różnych akcjach i programach poszerzających wiedzę na temat odżywiania, np. „MAMO, TATO WOLĘ WODĘ!” Grupy Żywiec, „SKĄD SIĘ BIORĄ PRODUKTY EKOLOGICZNE” organizowany przez GŁÓWNY INSPEKTORAT SANITARNY.
Wdrażanie do picia wody poprzez zachęcanie do korzystania z bidonów.
Odwiedzenie przedszkolnej kuchni, udział w warsztatach kulinarnych z kucharką.
Szwedzki stół – personalizowanie posiłku przez dzieci (cyklicznie).
Organizacja Dnia Zdrowego Śniadania.
Organizacja Dnia Mycia Rąk.
Wspólne gotowanie lub pieczenie (soki, pierniczki, kanapki, sałatki, pizza, itp.).
Spotkanie z bibliotekarką SP1 w Ozimku – zdrowe odżywianie w literaturze dziecięcej.