W ramach realizacji tematu o owocach starszaki miały okazję przekonać się, że zdrowe jedzenie może być nie tylko pyszne, ale też świetną zabawą. We wtorek wspólnie z wychowawcą przygotowywały sałatkę owocową. Na początku zajęć wspólnie nazwały wszystkie zgromadzone owoce, rozpoznając je po kształcie, kolorze i zapachu. Następnie każdy starannie umył ręce, a nauczyciel przypomniał zasady bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Dzieci zapoznały się też z kolejnymi etapami pracy. Po założeniu fartuszków i czapek kucharskich mali kucharze z zapałem zabrali się do działania. Przedszkolaki obierały banany i mandarynki ze skórki, oddzielały kuleczki winogrona od gałązki, a następnie siedząc przy stolikach kroiły przyniesione z domu owoce na drobne kawałki. Kiedy wszystko było już gotowe, wspólnie wymieszały składniki i ze smakiem zajadały swoją kolorową sałatkę. Nie brakowało zachwytów i próśb o dokładkę. 

To był pełen smaków, zapachów i radości dzień, a starszaki udowodniły, że potrafią pracować jak prawdziwi kucharze i że zdrowe jedzenie może być prawdziwą przyjemnością! 

Galeria
 do góry