W poniedziałek, 25 maja, nasze przedszkole odwiedziła bibliotekarka Pani Aldona Kuśmierska, która przygotowała dla dzieci wyjątkowe zajęcia poświęcone rodzinie oraz wartościom, jakie niesie ze sobą dom rodzinny. Spotkanie przebiegało w bardzo miłej i ciepłej atmosferze, a przedszkolaki z dużym zainteresowaniem uczestniczyły we wszystkich aktywnościach. Na początku dzieci wysłuchały dwóch pięknych opowiadań: „Ja i moja mama” autorstwa Tanyi Rosie oraz „Mój tata mistrz świata” Katarzyny Biegańskiej. Czytane historie wzbudziły wiele emocji i stały się inspiracją do rozmowy o relacjach rodzinnych, codziennych obowiązkach rodziców oraz sposobach okazywania miłości i troski najbliższym. Po wysłuchaniu bajek dzieci chętnie odpowiadały na pytania dotyczące treści książek, dzieliły się swoimi doświadczeniami i opowiadały o swojej mamie i tacie. Przedszkolaki z ogromnym zaangażowaniem uczestniczyły także w zabawie z „magicznym workiem”. Wyciągały z niego różne przedmioty i próbowały określić, czy bardziej kojarzą się one z mamą czy z tatą. Zabawa dostarczyła wszystkim wiele radości i wywołała mnóstwo uśmiechów. Kolejnym zadaniem było dopasowywanie słów związanych z rodziną, takich jak: bezpieczeństwo, szczęście, szacunek, miłość czy troska. Dzięki temu dzieci mogły lepiej zrozumieć, jak ważną rolę odgrywa rodzina w życiu każdego człowieka oraz jakie wartości pomagają budować dobre relacje z bliskimi.

Zajęcia były nie tylko ciekawą formą zabawy, ale także doskonałą okazją do rozmów o rodzinie, wzajemnym wsparciu i uczuciach. Serdecznie dziękujemy Pani Aldonie za odwiedziny, poświęcony czas oraz interesujące zajęcia. Zapraszamy ponownie!

Galeria
 do góry